Fren Arızaları Tamiri Nasıl Yapılır?

Fren arızaları, araç güvenliği için kritik bir unsurdur. Bu yazıda, fren sistemindeki arızaların belirtileri ve çözüm önerileri detaylandırılmaktadır. Ayrıca, lastiklerin kalitesinin fren performansına etkisi de ele alınarak, güvenli bir sürüş için dikkate alınması gereken önemli noktalar vurgulanmaktadır.
Fren Arızaları Tamiri Nasıl Yapılır?
08 Eylül 2024

Fren Arızaları


Fren arızaları, kullanmış olduğumuz aracın emniyetle ve güvenle hareket etmesi için fren sistemlerinin etkin bir şekilde kullanılması ve fren arızalarının erken takibi hayati bir önem barındırmaktadır. Fren sisteminde arızaların görülmemesi açısından tüm parçaların sık sık kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Özellikle uzun süre çalışma sonucunda fren sisteminin balata kısmı, hidrolik devresinin bazı parçalarının yıpranıp çeşitli arızalara neden olduğu bilinmektedir. Bu arızaların yerinde ve zamanında teşhis edilmesi ve bir an önce giderilmesi için sık sık tamir işleminin ve bakımının yapılması üzerinde durulması gereken bir konudur.

Fren Arızalarının Belirtileri ve Çözümleri


  • Frene bastığınız sırada homurtuya benzeyen ve rahatsızlık veren bir ses çıkıyorsa ve fren pedalının sallandığı oluyorsa, frenlerde bir arıza oluşmuş demektir. Bu durumda frenin çalışma etkinliği ve performansı büyük ölçüde azalır ve araç sürüş emniyeti tehlikeye girer. Bu yüzden araç daha fazla zarar görmeden bir an önce servise götürülmelidir.
  • Frene bastığınız zaman, pedalın debriyaj yumuşaklığına benzeyen bir duruma kadar iniyorsa, fren sisteminin merkezinde bir problem var demektir. Bu gibi durumlarda fren Westinghouse'unda temel olan merkez alanında bir kaçak durumu olup olmadığına bakılmalıdır. Bu alanda hidrolik yağından kaynaklanan lekeler oluşmuş ise ana hattın yenisiyle değiştirilmesi gerekir.
  • Yüksek hızla giden bir araç aniden frene basıldığında direksiyon ile pedalda titreme oluyorsa, frenlerde sorun oluşmuş demektir. Bu durum, fren disklerinin yeniden kontrol edilmesi ve düzenlenmesini gerektirir. Titreme oluşma sebebi, disklerde oluşan titreme ve yamulmadan kaynaklanır. Bu durumun çözümü ise fren balataları ile disklerin düzenlenmesidir.
  • Ani bir frende, otomobil sola ya da sağa çekme yapıyorsa, fren düzeninde bir sorun oluşmuş demektir. Frene basıldığı sırada çekme işlemi hangi tarafa doğru ise o tarafın freninin işleyişinin iyi olduğu tehlikelidir. Fren dengesi olmayan bir araçla ani bir şekilde fren yapıldığında, aracın devrilme ve takla atma riski oldukça yüksektir.
  • Fren sisteminde hava oluşmuş ise merkez silindir sisteminde arıza olabilir. Bu durum, fren hidrolik kaybına neden olur. Muhtemelen merkezde bulunan silindirin ya da tekerlekte bulunan silindirin kaçak yapması söz konusudur veya boruda bulunan bağlantı sorunları ile hidrolik takılması gereklidir. Fren bağlantıları sıkılmalı, boruların değişimi sağlanmalıdır.
  • Eğer fren yaptığınızda çok fazla ısınıyor ve serbest kalmıyorsa, fren güç ünitesi çalışmıyor olabilir. Güç ünitesi kesinlikle kontrol edilmelidir. Pedalda çubukla olan bağlantıda sıkışıklık oluşmuş olabilir. Bağlantının onarılması gerekebilir. Ayrıca kaliper pistonunda sıkışma gözlemlenebilir. Bu durumda kaliper tamamen sökülüp lastikte bulunan segman yuvası bölümü temizlenmeli ve gerekirse lastik değiştirilmelidir. Merkezde bulunan silindirin supapında da arıza olabilir. Bu durumda da supap onarımı yapılmalıdır.

Fren Arızalarının Oluşmaması Konusunda Lastiklerin Rolü ve Önemi


Bir aracın durması için sadece iyi bir fren yapısının olması yeterli değildir; aynı zamanda seçilmiş olan lastiklerin kaliteli ve güvenilir olması gerekir. Kullanmış olduğunuz lastiklerin sağlamlığı ve kalitesi, frenleme performansınızı doğrudan etkiler ve oluşması muhtemel fren arızalarının önüne geçilmesini sağlar. Gözlemlenen kazalarda ortak sonuç olarak araştırmalar, teknik kusurların derecelendirilmesinde %75-80 oranında fren ve lastik arızası ikiliğinden kaynaklandığını göstermektedir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
osman 15 Mayıs 2024 Çarşamba

arac kornet bugun muayneden sırf fıren lambaları yanmıyo dı muayneden kaldık ustaya gotürdüm oda sıkortalarla oynuyo bulamadı bende anlam veremedım acaba neden

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Osman,

Muayeneden geçememenize üzüldüm. Fren lambalarının yanmaması, genellikle elektriksel bir sorun olabilir. Sigortalarla ilgili bir problem olabileceği gibi, fren lambalarının kendisinde, bağlantılarında ya da fren pedalının altındaki fren lambası anahtarında bir arıza olabilir. Ustanız sigortaları kontrol etmiş ancak sorunu bulamamışsa, bir elektrikçiye danışmak iyi bir fikir olabilir. Elektrikçiye giderek detaylı bir inceleme yaptırmanız sorunun kaynağını daha hızlı bulmanıza yardımcı olabilir. Umarım sorununuzu en kısa sürede çözersiniz.

İyi günler dilerim!

2. Cevap
cevap
Koçubey

Merhabalar, aracınızı götürdüğünüz usta ford comnect aracınızı bilgisayara bağlar ise aracın beyni neyin çalışıp neyin çalışmadığını bilgisayara aktaracaktır ve ona göre tarmiri çok daha kolay yapılacaktır.

Çok Okunanlar
Şofben Arızaları ve Tamiri
Şofben Arızaları ve Tamiri
Fax Arıza ve Çözümleri
Fax Arıza ve Çözümleri
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Volkswagen Arıza İşaretleri Anlamları ve Çömzümleri
Volkswagen Arıza İşaretleri Anlamları ve Çömzümleri
Vites Kutusu Arızası ve Çözümleri
Vites Kutusu Arızası ve Çözümleri
Siemens No Frost Buzdolabı Arızaları ve Çözümleri
Siemens No Frost Buzdolabı Arızaları ve Çözümleri
Dsg Arızası ve Çözümü
Dsg Arızası ve Çözümü
Hoparlör Arızaları ve Çözümleri
Hoparlör Arızaları ve Çözümleri
Fan Müşürü Arızası Nasıl Anlaşılır?
Fan Müşürü Arızası Nasıl Anlaşılır?
Vaillant Arıza Kodları ve Tamiri
Vaillant Arıza Kodları ve Tamiri
Motosiklet Arızaları ve Çözümleri
Motosiklet Arızaları ve Çözümleri
Buderus Arıza Kodları ve Çözümleri
Buderus Arıza Kodları ve Çözümleri
Vaillant Kombi Arızaları ve Çözümleri
Vaillant Kombi Arızaları ve Çözümleri
Bobin Arızaları ve Çözümleri
Bobin Arızaları ve Çözümleri