Çamaşır makinelerinde meydana gelen arızaların sebebi sadece mekaniksel ve elektriksel olarak görülmemeli. Bazı arızalarda bu söz konusu olmayabilir, makine parçasında her iki arıza çeşidi aynı anda görülebilir. Makinenizin bir tamirat göreceği zaman, ilk yapılması gereken fişini prizden çekmek su aldığı muslukları kapamak olmalıdır. Aşağıda çamaşır makinelerinde meydana gelen muhtelif arızalar için, arıza tespit noktasında izlenecek yol ve onarım için yapılacak işlemler verilmiştir.
Çamaşır Makinesi Arızaları
Tespit ve Onarım
Şebeke musluğu kapalı veya su kesik olabilir. Sular kesik değilse musluk açılarak problem çözülür
Su giriş hortumu bükülmüş, katlanmış ve tıkalı olabilir. Hortumlar (Sıcak, soğuk) kontrol edilir bükülme ve katlanma varsa düzeltilir, tıkanıklık varsa hortuma tazyikli su veya hava verilerek problem giderilir.
Makinenin kapısı tam olarak kapalı olmayabilir. Makinemizin kapısı kontrol edilmeli (Buradaki arızalar elektrik ve mekanik arızalarda olabilir).
Su Boşaltmıyor
Boşaltma hortumu bükülmüş, katlanmış ve tıkalı olabilir. Boşalma hortumu kontrol edilerek Tıkanıklık varsa temizlenir.
İlave Fonksiyonlar görev yapmıyor
Bu arızalar genelde tuş anahtarındaki aşınmalar sonucu görülür, Anahtar yenisi ile değiştirilmelidir. Ayrıca anahtara akım taşıyan kabloların kontrol edilmesinde fayda vardır çok nadirde olsa arızalara sebep oldukları görülmekte.
Gövdede Elektrik Kaçağı
Makinemizin takıldığı prizde topraklama olamayabilir, makine üzerindeki topraklama soketleri yerinden çıkmış olabilir. Fişin topraklama ucu prizdeki topraklama ucuna temas etmiyor olabilir. Isıtıcı, yıkama motoru ve pompa motorundan gövdeye kaçak olabilir.
Priz, fiş ve soketlerin kontrolü sorunu çözecektir. Isıtıcı, yıkama ve pompa motorunun izolesi sağlanmalıdır.
Yıkama Yapıyor Sıkma Yapmıyor
Makine motorunun sıkma sargısı arızalı ya da hız ünitesinde arıza olabilir.
Motorun sıkma sargısında ve hız ünitesi arıza varsa bu parçaların değiştirilmesiyle problem çözülecektir,
Yıkama programında Sıkma Hızında Çalışma Arızası
Hız kontrol ünitesi kontrol edilmeli. Tako jeneratör bobini ya da ortasında dönen mıknatıs, kırılmış ya da özelliğini kaybetmiş olabilir. Bazı takojeneratörler de sadece mıknatısı değiştirilerek sorun çözülebilmektedir, bu tamir olasılığı yoksa bobini komple değiştirerek arıza giderilebilir.
Daima Yıkama Yapıyor, Bir Diğer Programa Geçmiyor
Program aygıtı (Devre) arızalı ya da anahtar sıkışmasından kaynaklı olabilir. Bu tür arızalarda ilk bakılacak olan parça, Program aygıtının eş zaman motorudur. Diğer sorun için düğme yerinden çıkarılarak bakımı yapılır arızalıysa değiştirilir.
Sadece Bir Yönde Dönüyor
Bu program aygıtı ya da hız kontrol ünitesinden kaynaklı sorunlardandır. Program aygıtından motora giden kablolar kontrol edilmeli bu parçaların arızasında parçaların değişmesi sorunu ortadan kaldıracaktır
Su Alıyor, Yıkama Yapmıyor
Yıkama motoru, motor ile kasnak arasındaki kayış, program aygıt arızası olabilir. Makinenin arka kapağı açılarak Program aygıtı, hız kontrol ünitesi ve motor arasındaki kabloları kontrol edilir, kayış tertibatı sökülür motor boşta çalıştırılır eğer arıza buradaysa motor değiştirilir. Program aygıtını değişmesinden sonra programın entegreye yüklenmesi gerekir.
Yıkama Suyu Kaynar Derecede Isıtma Arızası
Bu arıza genelde Isıtıcı röleleri, termostat ayarı ve arızasıdır. Termostat ayarı kontrol edilmeli, ısıtıcı rölesinin kontaklarına bakılmalı ark yapışmış olabilir. Gerekli halde değiştirilmeleri sorunu çözecektir.
Fiş Prize Takılı Olduğu Halde Çalışmıyor
Makinenin çalışmıyor olması sonucu, öncelikli olarak prizde 220 volt olup olmadığına bakılmalı, sırasıyla kablo kontrol edilmeli elektrik devresi kontrol edilmeli; başlatma- durdurma düğmesi kontrol edilmeli, kapak tam kapalı olmayabilir.